23.11.11

Поставяне на успешни основи в бизнеса


„Няма да станете по ефективни, като правите неща, които не трябва да бъдат правени.” Йан Йаспър

Преди да започнете да си правите график, да организирате задачите и  списъците си,  да си поставяте крайни срокове, да събирате материали, да се срещате с клиенти.. спрете и направете първо това:


  • Напишете 5-те най-важни цели на вашия бизнес през следващите, да кажем 5 години, или просто за следващата една година.  Изберете толкова дълъг период от време колкото е нужен за да изтеглите перспективите извън сегашната криза или увеличаване на разходите или каквото и да е там, което ви кара да крещите „Спешно!”.

  • Вече, с 5-те цели пред себе си, подредете действията който трябва да предприемете. С други думи, започнете с първата и най-важна цел, после втората и така до края на петата.

Това са стъпките, които трябва да направите.. километрите които трябва да извървите, за да достигнете целите си. Фокусирайте се единствено към тези действия. Всичко, което не фигурира в списъка с цели, не е приоритет за бизнеса ви. Всичко което не фигурира в списъка е незадължително. Всичко, което не фигурира в списъка, е по скоро разсейващо и загуба на време.