5.10.11

Разходка из Лондон

Ако си пътешественик и обичаш шумните и големи градове, Лондон е едно от местата които задължително трябва да посетиш. Огромните му разстояния, се минават лесно и бързо с метрото, но ако не искате да изпуснете нищо от поглед, ви препоръчвам типичните за града двуетажни червени автобуси. За да не купувате билети с всяко качване на някой от транспортните средства, можете да си закупите карта Oyster, която ви дава право да се возите на всички автобусни линии, а и линиите на метрото (за 1, 3 или 7 дни) спестявайки ви много средства и главоболие. А в лондонските графства, те се намират в непосредствена близост до града, има малки уютни хотели, където ще отседнете за £10-£20 на вечер. Там ще имате и удобен транспорт до центъра на града, а и навсякъде има супермаркети като Lidl, Sainsbury's, Tesco и много други, където цените на хранителните стоко са почти като нашите. Докато се разхождате из улиците осеяни с паркове и градини, ще вижате и малките заведения за бързо хранене Fish & Chips,  нещо също традиционно за кралството. А ето и местата, които задължително трябва да видите, докато сте в Лондон:



Тауър Бридж (Tower Bridge) е едно от най-популярните места в града. Построено е в края на XIX в., а двете огромни кули тежът повече от 1000 тона всяка. Под самия мост минава величествената река Темза.


Зданието на парламента с часовниковата кула Биг Бен (The Houses of Parliament with Big Ben) e другата Лондонска забележителност, която си заслужава вниманието. Построена е  през 1840 г. след като предишната сграда на парламента била опожарена.

Бъкингамския дворец (Buckingham Palace) е резиденцията на кралското семейство и е най-големия частен дом в Лондон с повече от 660 стай.

 Площада Трафалгар (Trafalgar Square) с четирите величествени бронзови лъва, статуята на Адмирал Лорд Нелсън  и църквата на Св. Мартин (St. Martin-in-the Fields).


Лондонската кула (The Tower of London) някога е била място за затворници и екзекуции. Също така е  била кралска резиденция, казарма, монетен двор, обсерватория и нещо, което функционира и до днес и за това  я прави толкова желана дестинация за туристи - Лондонската кула е трезора в който се пазят кралските бижута.
Британския музей (The British Museum) е едно от местата в което може да се види почти всичко от древен Египет, Гърция и древен Рим, до Китайското изкуство, медали, монети и какво ли още. Общата дължина на галериите е около 4 км, така че не се знае дали ще ви стигне един ден за да видите всичко.

Има още много музей и галерии който ви пожелавам да посетите. Такива са:
  • Националната галерия (National Gallery)
  • Мусеят с восъчните фигури на Мадам Тюсо
  • Музеят на Виктория и Албърт (Тхе Victoria & Albert Museum)
  • Галерията за модерни изкуства (Tate Gallery of Modern Art)
Лондонското око (The London's Eye) представлява 137 метрово виенско колело, тежащо 2100 тона, което ще ви предостави прекрасна гледка на целия Лондон от птичи поглед.

Уестминстърското абатство (Westmister Abbey) или още познато като катедралата на Свети Петър е най-извесната забележителност в Лондон, за това я оставих за десерт.

1 Коментар/а:

екскурзия египет каза...

Много ми се иска да отида и да видя лично тази Лондонската кула ,която някога е била място за затворници и екзекуции чак не мога да повярвам. Също така е била кралска резиденция, казарма, монетен двор, обсерватория и нещо, което функционира и до днес и за това я прави толкова желана дестинация за туристи - Лондонската кула е трезора в който се пазят кралските бижута.Звучи така приказно и стените са пълни с какви ли не истории,които повечето само те ще ги знаят.Величествена е . Благодаря и за хубавите снимки.Една подобна екскурзия мисля че би се харесала на всеки човек.