23.11.11

Как да ставаме по-рано!?


Чесно казано, аз съм нощна птица и ставането рано никога не ми се е отдавало. Но когато имам много работа и не успявам да свърша  всички задачи, деня се оказва много къс. Казах си, че ако ставам по-рано сутрин, ще имам достатъчно  време за всичко.. така и стана. Ще ви споделя някой техники, който можете да използвате, за да превърнете раното ставане в навик.


1. Решете точно по кое време искате да ставате. Например 6 часа е идеалното време да се събудите, да изпиете чаша кафе, да проверите мейла си, да прочетете първи днешните новини и да започнете работа преди всички останали. Идеята е да си набележите един час и да се придържате към него всеки ден.

2. Поставете си цел. Заявете си, че ще ставате рано всеки ден в продължение на месец. Прочетох някъде, че ако успееш да правиш нещо цял месец, то се превръща от рутина в навик.

3. Обещайте си награда. Винаги сте искали да посетите някое местенце, тогава си обещайте, че ще отделите един ден и ще го направите, ако ставате рано в продължение на месец.

4. Пригответе си дрехите, лаптопа и закуската предната вечер. Със сигурност не ви се иска да се мотаете сутрин с обикновени задачки, докато сте полузаспали.

5. Алармата. Нагласете алармата си да звъни в 6 часа всеки ден и оставете устройството което ще ви буди далеч от леглото. Така ще ви се наложи да станете за да го изключите, а не просто да се обърнете на другата страна и да заспите отново.

6. Ранни нощи. Опитайте се да си лягата поне час по-рано от обикновено. При мен това се оказа най-трудната стъпка, но се свиква. Игнорирайте някой късен филм, който ви е  направил впечетление. Знаете, че често ги повтарят, все ще ви се отдаде възможност да го гледате. Просто си легнете и се отпуснете, все пак утре ще ставате рано :)

7. Похвалете се. Чувството е приятно, когато кажете на някого "Е, аз ставам в 6 сутринта". Изкрещете го гордо, все пак това е едно от вашите лични постижения.

Пробвайте го. Събуждайте се в 6. Ще се чувствате свежи и най-важното, ще имате 2-3 часа допълнително време.