25.11.11

Как се печели с AdSense?


AdSense  е система на Google, която позволява да печелите от реклaма във вашия сайт или блог. 
 

Да речем например, че имате кулинарен блог (между другото, аз също имам). И от време на време пишете по някоя рецепта, вече месеци наред, просто от удоволствие. Но освен да се забавлявате, можете и да печелите от него, добавяйки Адсенс. Самия процес се нарича монетаризация и не е сложен. Давате заявка, че искате да ползвате Adsense, попълвайки формуляр с трите ви имена,  телефон, адрес и т.н. Много е важно да не сгрешите адреса си, защото няма как в последствие, чека със спечелената сума да дойде при вас. И после всичко, което трябва да направите е да чакате. Потвърждението на заявката може да стане веднага, до 24 часа, както и да продължи седмици, не се тревожете, ако мине известен период от време, а вие не получавате писмо, че сте одобрен. При мен самия процес продължи 2 седмици. През това време имах празно поле в блога, където трябваше да са рекламите. И ето че 2 седмици по-късно те се появиха.

А как точно се печели от тях?

Когато някой посети сайта или блога ви, той вижда и рекламите.  А когато кликне на някоя от тях, то тогава вие получавате малка сума от рекламодателя. Колко точно се печели, зависи от няколко показателя – броя кликвания и импресиите. Но на тях ще се спра по-подробно друг път. По просто казано, колкото повече трафик и посетители има сайта или блога ви, толкова повече ще печелите.

Аз самия работя с AdSense от няколко дни, така че не мога да ви дам точен пример, каква сума можете да получавате месечно. Цената на кликване от потребител варива в огромния диапазон от 0.10 до 5 долара, като зависи от рекламата. Ако имате добра посещаемост, то и по-добри рекламодатели ще искат точно във вашия сайт да се виждат рекламите им. 

Съвет: Запознайте се с правилата на Google AdSense защото много хора, именно заради неспазването им, биват блокирани от системата. Така нито ще си получите чека, нито  ще можете да работите отново с AdSense.